Vyberte si vhodné brýle dle typu obličeje

Brýle mají kouzelnou vlastnost. Nejsou jen pomůckou pro lepší vidění, ale dokáží i zamaskovat drobné nedostatky, či naopak vyzvednout zajímavosti obličeje. Receptů na dokonalý výběr je mnoho, chcete-li si však ušetřit čas zkoušením několika desítek brýlí, je žádoucí si ujasnit, jaký máte tvar obličeje. Jednak ušetříte spoustu času, ale také si vyberete brýle, které Vám budou opravdu slušet. A malé tajemství navíc, které platí vždy? Horní linie brýlových obrub by měla kopírovat linii obočí.

 

Rozlišujeme pět základních typů obličeje.

 

 

Oválný tvar obličeje

Oválný obličej je považován z hlediska souměrnosti za nejideálnější. Tento tvar obličeje je nejvíce symetrický a má vyvážené proporce. Oválný obličej je delší a užší, čelo a čelist ve stejné šířce. Slušet Vám tedy budou jakékoliv obruby. Chcete-li si zachovat vyváženost Vašeho obličeje, volte brýle, které jsou minimálně stejně široké jako nejširší část obličeje. Hranaté brýle dodávají přísný ráz obličeje, kulaté obruby změkčují rysy. Je tedy jen na Vás, po jakým obroučkách sáhnete, šmrnc Vám dodá opravdu jakýkoliv tvar brýlí včetně těch extravagantních.

 

Srdcovitý tvar obličeje

Srdcovitý tvar obličeje poznáte jednoduše. Nejširší části obličeje je čelo, tvar obličeje se postupně zužuje až k špičatější bradě. Doporučujeme zvolit brýle, které zjemní Vaše rysy. Ideální volbou budou tzv. kočičí brýle, které zvýrazňují lícní kosti. Jsou nadčasové a velmi ženské. Nešlápnete vedle ani pokud si vyberete oválné či kulaté obruby. U mužů, pokud chtějí zvýraznit ostré rysy, doporučujeme hranaté obruby.

 

Kulatý tvar obličeje

Pokud máte kulatý tvar obličeje, Váš obličej se pyšní jemnými rysy a je souměrný. Slušet Vám budou hranaté obroučky, které obličej prodlouží. Dobrou volbou jsou rovněž tenké obruby, které obličej zeštíhlí. Hodí se k Vám i brýle bez obrouček. Pokud máte rádi asymetrické tvary obrouček, vyzkoušejte výraznější obrubu, která přitáhne pozornost a obličej zúží.

Vyvarujte se kulatým tvarům brýlí, které obličej ještě více zakulatí.

 

Hranatý tvar obličeje

Váš obličej se vyznačuje hranatými rysy, vystouplými lícními kostmi  a širším čelem, brada je do čtverce. Buďte výrazní a vyberte si netradiční tvar nebo barvu. Nezvyklé geometrické obruby zjemní Váš obličej. Můžete zvolit i výrazné plastové brýle nebo velké obroučky. To, co si jiní nemohou dovolit, Vám bude slušet. Vyvarujte se však ostře hranatým obrubám, Váš obličej by působil příliš hranatě. Rovněž malé brýle se na Vašem obličeji ztratí.

 

Trojúhelníkový tvar obličeje

Pokud máte lichoběžníkový tvar obličeje, je Vaše tvář širší a kolem spánků se zužuje. Správnou volbou budou kočičí brýle, tzv. “Cat Eye,” které rozšíří horní část obličeje a ten bude tak více souměrný. Navíc je tento typ obrouček velice ženský a nadčasový. Pokud je pro Vás tento typ brýlí příliš výrazný, sáhněte po libovolných hranatých obroučkách. I těch výrazných. Nevýrazné obruby Vaši tvář nezdůrazní a to je škoda.

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz